Osmanlının Yıkılışında Tapınakçılar ve Osmanlı Masonlarının Rolü (14)

Mason İttihat Terakki üyeleri


1717’de küçük gruplar halindeki mason locaları İngiltere Büyük Locası adı altında birleşirken, Osmanlı topraklarında da ilk mason locası Fransız masonları tarafından kuruluyordu(1721). Çünkü Kudüs’ün yeniden Tapınakçıların eline geçebilmesi Osmanlı devletinin yıkılışı ile mümkün görülüyordu. Ayrıca Osmanlı tarafından Rodos adasından sürülmelerinin intikamını da almaları gerekiyordu.

Bundan sonra localar peş peşe kurulmaya başlar. 1738 yılında İstanbul, İzmir ve Halep Locaları, 1748 yılında ise İskenderun locası İskoç ve İngiltere Büyük Locaları tarafından kurulur.

Ancak kurucuları henüz yabancılar yani gayrimüslimlerdi. Mason localarına kayıt olduğu bilinen ilk Osmanlılar Macar asıllı matbaacı İbrahim Müteferrika ve Osmanlıda 1755 yılında 5 ay kadar sadrazamlık da yapmış olan Yirmisekiz Çelebizade Sait Çelebi'dir.

1748 yılında Sultan Birinci Mahmut tarafından yayınlanan fermanla mason locaları kapatılır. Ancak 1754’te Birinci Mahmut’un vefatının (?) hemen ardından 1760’ta İstanbul’da yeni localar açılır.

İkinci Mahmut devrinde, 1826 yılında Yeniçeri ocağının kaldırılması sırasında localar yeniden kapatılır.

Sultan Abdülmecid döneminde, 1839 yılında kabul edilen Tanzimat Fermanı sonrasında, 1856’dan itibaren localar Osmanlının birçok şehrinde yeniden faaliyete geçer. Zaten Tanzimat Fermanını (Gülhane Hattı Hümayunu) padişah Abdülmecit’e dayatan Hariciye Nazırı Mustafa Reşit Paşa da bir masondur. Mustafa Reşit Paşa’nın Meclis-i Maarif üyeliğine atadığı Şinasi, Şinasi’nin öğrencisi Namık Kemal, Ahmet Vefik Paşa, Mithat Paşa ve Ziya Paşa, Yunanistan (Selanik) merkezli kurulan I. Proodos Locası üyeleridir.

Abdülmecit Hanın oğlu Murat’ı (5. Murat namıyla 93 gün padişah olmuş ve akıl hastalığı nedeniyle tahttan indirilmiştir) mason yapmak için bu loca tarafından Namık Kemal ve Ziya Paşa görevlendirilir. Bunlar da hile ile Abdülmecit’i ikna edip Ziya Paşa veliaht Murat’a, Namık Kemal ise Murat oğlu Selahattin’e hocalık görevini alırlar. İtalya'daki Carbonari Cemiyeti üyelerinden ve aynı zamanda mason olan Doktor Kapoleone İstanbul'a getirtilerek çeşitli referanslar sonucunda Veliahda özel doktor yapılır. Kurulan şeytan üçgeni sonucu Beşinci Murat, aynı locada mason yapılır.

Hareket Ordusu Komutanları Masondu.
1861 yılında Mısır asıllı Osmanlı prensi Abdulhalim Paşa tarafından ilk resmi birleşik büyük mason locası “Makbul İskoç Riti Şurayı Ali-i Osmani” adıyla kurulur. Kurulmasına yardımcı olan Fransız Yüksek Şurasıdır. Ancak Osmanlı sultanlarından birçoğunun masonlara karşı mücadelesi, locanın açık faaliyet yapmasını önlemiştir.

Abdülmecit’ten sonra tahta Abdülaziz çıkar. Sultan Abdülaziz masonlara karşı savaş açmışsa da Mithat Paşa ve Ziya Paşa gibi masonların önayak olduğu bir grup tarafından 1876 yılında tahttan indirilmiş ve suikast sonucu öldürülmüş, ölümüne de intihar süsü verilmiştir.

Abdülaziz Handan sonra 93 gün padişahlık yapan Sultan 5. Murat’tan sonra Sultan II. Abdülhamit Han tahta çıkar ve 1909 yılına kadar tahtta kalır. Masonların, Abdülhamit Hana karşı 5. Murat’ı ellerinde koz olarak tutmaları nedeniyle ilk yıllarında masonlara karşı açıkça savaşamamıştır. 1904 yılında 5. Murat’ın ölümüyle asıl mücadele başlamıştır. Ancak masonlar da artık çok güçlüdür. İstanbul, İzmir, İskenderiye, Antakya, Halep, Selanik gibi önemli şehirler artık masonların yuvalandığı birer merkez haline gelmiştir. Sadrazamların, paşaların, şeyhülislamların, yazarların, şairlerin çoğunluğu artık gizlice locaların emrindedir. Arapları Osmanlı aleyhine kışkırtan Mekke Şerifi Hüseyin dahi İngiltere emrinde bir masondur.