Tapınak Şövalyelerinin Mühürleri ve Kudüs (2)

Mühürleri : Tapınak Şövalyelerinin resmi evraklarda kullandıkları mühürlerinin sol tarafında ilk sembolleri, sağ tarafında ise kuruluşları sırasında kiliseye çevrilmiş durumdaki Hazreti Ömer Camii (aynı zamanda Mescid-i Aksa) simgesi bulunmaktadır. Sembolün oluşturulduğu yıllarda Hazret Ömer Camii (Kubbetü’s-Sahra) kiliseye çevrilmiş durumdaydı.

“Tapınakçılar” ismini de zaten mana olarak bütünlük oluşturan Mescid-i Aksa ve Kubbetü’s-Sahra mabetlerinden almışlardır. Aynı nedenle Paris ve Londra’da oluşturdukları bankalara “Tapınak” ismini vermişlerdir.

KUDÜS
Kudüs, Hazreti Ömer hilafeti zamanında, 638 yılında Müslümanlar tarafından fethedilmiş, şehirde yaşayan Yahudiler ve Hristiyanlar inançlarında ve yaşantılarında serbest bırakılmıştı.

Emevi sultanı Abdülmelik devrinde Mescid-i Aksanın hemen önüne Kubbetü’s-Sahra (Hazreti Ömer Camii) inşa edilmiş (691), 715 yılında ise Mescid-i Aksa yenilenmişti.

Şehir, 750 yılından itibaren Abbasiler, Tolunoğulları, Akşitler, Fatımiler, Selçuklular arasında el değiştirmiş, Fatımiler hâkimiyetinde iken de Birinci Haçlı Seferi sonunda Hristiyanların eline geçmişti.

Haçlılar, şehirdeki tüm Müslümanları ve Yahudileri öldürmüş, Hazreti Ömer Camiini de kiliseye çevirmişti.

Selahattin Eyyubi 1187 yılında şehri geri alıncaya kadar da Hazreti Ömer Camii kilise olarak kaldı.

Sözün burasında Fatımilerden kısaca söz etmek gerekiyor. Şia mezhebinin İsmailiye koluna mensup olan Fatımiler, Selçuklu devletiyle çatışma halindedir, Haçlıların Kudüs’ü kuşatması sırasında, İsmailiye mensubu olanların sağ salim şehri terk edebilmesi karşılığında, hiçbir çatışmaya girmeden şehri Haçlılara teslim etmişlerdir.

Ünlü Hasan Sabbah da Fatımilerdendir. Fatımilerin başına kim geçecek mücadelesi sonunda mağlup duruma düşünce, taraftarlarıyla birlikte ülkesini terk etmiş ve uzun yolculuklar sonunda Alamut Kalesini hile ile ele geçirip buraya yerleşmiştir.
Devam Edecek.