![]() |
İlk ve Temel Simgeleri |
9 kişilik gruptan oluşan Tapınak Şövalyeleri (Templiers, Templars), Fransız Hugues de Paynes liderliğinde Geoffroy de Saint-Omer, André de Mantbard, Payen de Montdidier, Archambaud de Saint-Aignan, Geoffroy Bisol, Hughes Rigaud, Rossal ve Gondemare tarafından 1118 yılında Fransa’da oluşturulur. İlk Büyük Üstat, Hugues de Paynes’tir.
Kuruluştaki görünür gayeleri, Kudüs’ü ziyaret edecek Hristiyanları korumak, yol güvenliğini sağlamaktır.
Görünürdeki gayelerinin ardındaki asıl hedefleri ise daha sonraları ortaya çıkmıştır.
İlk gizli hedefleri Haçlı Seferlerinden yararlanıp, bir yandan başta Kudüs olmak üzere doğunun zenginliklerini elde etmek, diğer yandan Avrupalı zenginlerin malvarlıklarını kendi varlıkları haline getirmek, böylece gücün sembolü olan paraya hâkim olmaktır. Paraya öylesine hâkim olmuşlardır ki kısa sürede zenginleşmişler ve başta Fransa olmak üzere Avrupa’daki Krallıklara yüksek miktarlarda borç verecek hale gelmişler, borç verdikçe de korunup kollanmışlardır.
İkinci hedefleri ise Süleyman Tapınağı’nda (Mescidi Aksa’da) olduğuna inandıkları mukaddes emanetleri ele geçirmekti. Mukaddes emanetler olarak ünlenen, Hazreti Musa’dan kalan levhalarla Asası ve Hazreti Harun’un eşyalarıdır. Çünkü bu sandığı bulacak kişinin mehdi/kurtarıcı olacağına ve dünyaya hâkim olacağına inanılmaktadır. İsrail Devletinin, 1968 yılından bu yana Mescid-i Aksa’nın çevresinde ve altında arkeolojik araştırmalar adına kazılar yapmasının sebebi de budur.
Kurucuların ilk üstlendikleri mekân, Mescid-i Aksa’dır. 1118 yılında Kudüs kralı İkinci Baudoin’den faaliyetlerini yürütecekleri bir yer talep ederler. Kendilerine Mescid-i Aksa ve Kubbetü’s-Sahra (Hazreti Ömer Camii)’nın bulunduğu tepe ile karşısındaki Zeytin Dağı (Tapınak Dağı) tahsis edilir. Buraya yerleşen tarikat üyeleri, “İsa’nın ve Süleyman Tapınağının Takipçileri” adını alır.
Beyaz elbise üzerine kırmızı haçı da sembol olarak benimserler. Giyimleri de buna göredir.
Devam edecek.