Tapınak Şövalyeleri Kurdukları Bankalara Tapınak Evleri Dediler (3)


BANKACILIĞIN DOĞUŞU (TAPINAK EVLERİ)


Tapınak Şövalyeleri, kuruluşu sırasında çok fakirdir ve faaliyetini bağışlara bağlamıştır. İlk amblemlerindeki aynı ata binmekte olan iki şövalye, bu sadeliği ve fakirliği simgelemektedir.
Ancak modern bankacılığın ilkel şeklini ilk olarak Tapınakçılar oluşturmuş ve bu kurumdan yüklü paralar kazanmışlardır.
Kurdukları bankacılık sisteminin merkezi Fransa’daydı ve Paris Tapınağı olarak adlandırılmıştı. Bu merkeze bağlı ikinci merkez ise Birleşik Krallıktaydı ve Londra Tapınağı olarak adlandırılmıştı. Bilindiği gibi Birleşik Krallık İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’dan oluşmaktaydı.

Bankanın şubelerine ise Tapınak Evi denilmiş ve Avrupa’nın çeşitli yerleriyle ve Kudüs bölgesinde çok sayıda oluşturulmuştu. Para herhangi bir tapınak evine yatırılıyor, yatırana belge veriliyor ve bu para (işletim bedeli kesildikten sonra) başka bir tapınak evinden çekilebiliyordu. Tapınak evleri aynı zamanda kıymetli malların ve belgelerin saklandığı kasalara da sahipti. Yine bu evlere vasiyetleri yerine getirme yetkisi de veriliyordu. (Kendilerine güvenenlere neler yapabildiklerini tahmin edin.)
Paris Tapınağı, Fransa Krallığının ve Papalığın bankacılık hizmetlerini de yürütüyor, gerektiğinde borç veriyordu. Hatta bir dönem Paris Tapınağı, Fransa devletinin merkez bankasına dönüşmüştü.

Her tapınak evi, çevresinde yeni evler oluşturularak, büyük çiftliklere veya malikânelere dönüştürülmüştür. 13. yüzyıla gelindiğinde yalnızca Avrupa ülkelerinde, bünyesinde Tapınak Evi de bulunan 9.000 malikâneleri bulunmaktaydı.
Halen de gizli veya açık, merkez bankaları dâhil tüm büyük bankaların kontrolü Tapınakçıların elindedir veya denetimi altındadır.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının sır olarak saklanan ortakları kimler acaba?

Tapınak denilince akla ibadet yeri gelir. Tapınak Şövalyelerinin ibadethanelerinin bankalar, ibadete layık gördüklerinin ise para olduğu açıkça anlaşılmaktadır.

Devam Edecek.